Pretraga kolekcija
Španske pločice, odnosno njihova izrada i umetnost, datiraju hiljadama godina unazad, sa istorijom bogatom i živopisnom kao i sama keramika.

Španske pločice

Španske pločice u srednjem veku

Čak i tokom srednjeg veka, i pre muslimanske invazije 711. n.e. keramičke pločice su se u velikoj meri proizvodile širom Španije. Tada su se koristile u praktične svrhe - plafonske pločice su korišćene u unutrašnjosti zgrada, ali jedna od najpoznatijih upotreba španske pločice je kao krovni materijal, vodene kanale i nadstrešnice.

S obzirom da su španske pločice poznate po svojim jarkim bojama i neobičnim kombinacijama boja, upotrebljavane su i u dekorativne svrhe. Neke su korišćene u mozaičkoj umetnosti, fontanama i drugim ukrasnim komadima. Najlepše, ručno rađene dekorativne pločice bile su rezervisane za ukrašavanje španskih crkava i palata.

Kolonijalno doba

Grad Talavera de la Reina u Iberijskom regionu bio je centar proizvodnje pločica u 15. i 16. veku. Zahvaljujući svom geografskom položaju i doseljenicima koji su imali umetničkog dara i tehničko znanje da naprave kvalitetne, izdržljive i lepe pločice, ubrzo postao je središte keramičke umetnosti.

Vremenom su španske pločice polako ušle u domove širom zemlje, gde su korišćene u dizajnu podova, kupatila, kuhinja i terasa. Kasnije, pločice i drugi keramički komadi su na kraju izvezeni iz Sevilje i Kadiza, prvo se probijajući kroz Mediteran, a zatim i širom sveta.

Španske pločice na drugom kontinentu

Znanje i stilovi keramike razvijeni u Španiji proširili su se širom Evrope, čineći Španiju samo jednim od mnogih centara proizvodnje pločica i keramičkog posuđa. Jedan od najpoznatijih primalaca ove tradicije je Meksiko, sa sedištem u kolonijalnoj prestonici Puebli.

Grad Puebla, u Meksiku, osnovan je deceniju nakon što su Španci pobedili Asteke 1531. godine. Autohtono stanovništvo tog područja imalo je dugu istoriju proizvodnje zemljanog posuđa. Međutim, nisu koristili tehnike zastakljivanja kalajem ili alate poput grnčarskog točka.

Kada je crkva Santo Domingo počela da se gradi 1571. godine, keramičari iz Talavera de la Reine su poslati u Meksiko. Monasi su želeli da nova crkva ima umetnička dela na pločicama koja liče na one koje se nalaze u crkvama koje su poznavali u Evropi. Španski zanatlije su radili sa lokalnim zanatlijama i naučili ih tehnikama pravljenja pločica.

Proizvođači pločica u Pueblanu spojili su sopstvene tehnike i umetničke stilove sa onim što su naučili od španskih zanatlija kako bi razvili svoje jedinstveno shvatanje španskih pločica.

Moderne kolekcije španskih pločica

I danas, kolekcije španskih pločica se kreću od bogato ukrašenih i šarenih mozaičkih dizajna do onih sa opcijama za repliciranje drvenih podova. Od akcentnih pločica za kupatilo i kuhinju do izvrsnog izgleda drveta, u Balkania Ceramics postoji širok izbor različitih završnih obrada koje možete odabrati za svoj dom. Iako ove pločice mogu imati nešto višu cenu od nekih drugih, one su izuzetno visokog kvaliteta i neverovatno izdržljive.

Drugim rečima, vredne ulaganja.
WhatsApp-Image-2023-02-20-at-8.14.57-PM-1