Pretraga kolekcija
Postavljanje pločica zahteva veštine i znanje kako bi se postigao profesionalan i estetski privlačan rezultat. U ovom blogu, istražićemo različite tehnike postavljanja pločica, uključujući tradicionalne metode koje se koriste već decenijama, ali i inovativne pristupe koji omogućavaju sve veći nivo kreativnosti i personalizacije u dizajnu.

Postavljanje pločica na tradicionalan način

Klasična tehnika: Ova metoda podrazumeva upotrebu lepka ili maltera kako bi se pločice postavile na ravnu površinu. Ključni deo ovog procesa je korišćenje lepka koja se nanosi na pozadini svake pločice pre postavljanja.

Dijagonalno postavljanje: Postavljanje pločica pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zid ili pod je tradicionalna metoda koja dodaje dinamiku i interesantnost dizajnu. Takvo postavljanje pločica se uglavnom primenjuje kod keramike koja predstavlja imitaciju drveta, kao što je slučaj sa kolekcijom Umbria.

Kolekcija Umbria


Kombinacija velikih i malih pločica: Ova metoda se koristi za stvaranje vizualnih efekata i kontrasta. Korišćenjem kombinacije većih i manjih pločica možete postići atraktivan dizajn.

Keramički mozaik: Mozaik pločice se postavljaju tako da stvaraju male, često šarene uzorke i slike. Ova metoda se često koristi za stvaranje umetničkih elemenata u enterijerima.

Inovativne tehnike postavljanja pločica

3D Pločice: Ova inovativna tehnika koristi pločice koje imaju trodimenzionalne teksture i oblike, što dodaje dubinu i složenost dizajnu. Odličan primer za to je naša kolekcija Stabio.

Stabio kolekcija 3D pločica


Pločice sa LED Osvetljenjem: Pločice sa ugrađenim LED svetlima omogućavaju stvaranje dinamičkih svetlosnih efekata u prostoru.

Pločice sa integrisanim toplotnim sistemima: Inovativne pločice sa ugrađenim toplotnim sistemima mogu se koristiti za grejanje poda, pružajući udobnost i energetsku efikasnost.

Saveti za profesionalno postavljanje pločica

Nakon izbora odgovarajuće tehnike i pločica, postavljanje pločica zahteva preciznost i pažnju. Evo nekoliko saveta za profesionalno postavljanje:

  1. Priprema je ključ: Pravilna priprema podloge je ključna. Osigurajte da je površina čista, ravna, i suva.

  2. Korišćenje odgovarajućeg lepka: Odabrati lepak ili malter koji je pogodan za vrstu pločica i površinu na kojoj se postavljaju.

  3. Pravilan raspored: Precizno određivanje rasporeda pločica je ključno kako bi se izbegle neprijatne razlike u šavovima.

  4. Pravilno sečenje pločica: Koristite odgovarajuće alate za sečenje pločica kako biste postigli precizne ivice i uglove.

  5. Završni dodiri: Nakon postavljanja pločica, pravilno završavanje šavova i čišćenje su ključni za profesionalni izgled.


Postavljanje pločica je veština koja zahteva praksu, ali uz odgovarajuće tehnike i pažljivu pripremu, možete postići spektakularne rezultate u svom domu. Bez obzira da li se držite tradicionalnih metoda ili eksperimentišete sa inovacijama, postavljanje pločica može transformisati svaki prostor u estetski i funkcionalno privlačan deo vašeg doma. Sada kada znate više o različitim tehnikama postavljanja pločica, možete se odlučiti za onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i stilu.

Našu celokupnu ponudu pločica pogledajte na našem veb-sajtu, gde možete pronaći detaljne informacije o našim proizvodima. Ne zaboravite da nas pratite i na našoj Instagram stranici kako biste bili u toku sa najnovijim trendovima i inspiracijom za uređenje vašeg doma.
Stabio-kolekcija-3D-pločica