Pretraga kolekcija
Kada renoviramo stan ili kuću, prilikom odabira dezena, dimenzija, završne obrade pločica, neretko zaboravljamo na jednu veoma važnu stvar – održavanje i čišćenje pločica!

Kako bi se pločicama produžio radni vek i zadržao kvalitet završne obrade, potrebna im je dodatna nega. Može vam delovati da je čišćenje pločica naporan i dugotrajan proces, ali zapravo je prilično jednostavno ukoliko se držite nekoliko opštih pravila.

Evo pet jednostavnih saveta kako da vaše pločice traju u punom sjaju!

Premeštanje nameštaja

Izbegavajte premeštanje teškog nameštaja bez naročite potrebe i nabavite deblje, visokokvalitene prostirke ili tepihe, ili čak sigurnosne podloge koje ćete postaviti ispod svog teškog nameštaja.

Sredstva za čišćenje pločica

Pločice je teško održavati čistima, a agresivna sredstva za čišćenje mogu trajno oštetiti završni sloj. Koristite blagu mešavinu za čišćenje pločica bez tople vode i sapuna na vlažnoj krpi od sunđera. Koje god sredstvo za čišćenje koristite, uverite se da je neutralno – da nije kiselo ili bazno, već ph neutralno. Polirane mermerne pločice će izgledati pohabano ako koristite sredstva za čišćenje na bazi kiselina. Ono što može pomoći jeste rastvor alkoholnog sirćeta i tople vode za uklanjanje uobičajenih mrlja. Naravno, ne zaboravite da očišćeni deo dobro osušite čistom krpom.


Redovno čišćenje pločica

Redovno čišćenje pločica se itekako preporučuje! Održavanje pločica može biti izazovno, ali temeljno čišćenje jednom nedeljno može napraviti veliku razliku. Pločice mogu početi da akumuliraju prljavštinu ukoliko se ne održavaju dovoljno često. Pre upotrebe bilo kog oblika sredstava za čišćenje pločica, neophodno je ukloniti svu prašinu ili prljavštinu. Stoga, pokušajte redovno da usisavate i brišete.

Otirači i prostirke

Stavite otirače ili prostirke na svoje ulazne prostore kako biste sprečili unošenje blata, peska i prljavštine. Prljavština koju naše cipele pokupe napolju i koja se zadržava na pločicama jeste vodeći uzrok  njihovog ubrzanog propadanja.

Oštećenja pločica

Iako redovno čistite, i dalje postoji rizik od oštećenja pločica. Bez sumnje, podne pločice svakako zahtevaju određeno održavanje i popravku, iako ne zahtevaju obnavljanje. Dakle, obratite pažnju na pločice! Da li su oštećene, ili su možda napukle? Ako su oštećene, na vreme ih popravite – fugmasa može biti korisna pri rešavanju problema (ako je oštećenje minimalno).

Održavajući svoje pločice prema pomenutim savetima, možete uštedeti novac, izbegavajući da s vremena na vreme prepravljate čitav pod.
4.2